Uit onderzoek blijkt dat slechts 37% van de werknemers is betrokken bij hun werk.
Het komt erop neer dat een op de drie medewerkers elke dag naar hun werkplek komen en wensen dat ze ergens anders zijn.
Maandag is een sleur en vrijdag halen is het doel. Ze zijn niet betrokken bij hun werk en zijn op zoek naar betere kansen op de arbeidsmarkt en hun leven.
14% Is niet alleen niet betrokken maar ook actief niet betrokken bij hun werk. Dit zijn degenen die een dutje doen in het magazijn, kantoorbenodigdheden stelen en zich ziek melden terwijl ze niet ziek zijn.
Als je The Office hebt gezien, heb je de 14% in actie gezien. Ze saboteren de missie en doelstellingen van de organisatie. En zo zijn ze niet geboren, nee, ze zijn zo gemaakt door het beleid van personeelszaken.
En wat doet P&O? Zo nu en dan een medewerker tevredenheid onderzoek en iedereen leunt gelukkig achterover met een score van 7,0. "Wat doen we het toch geweldig!". En we gaan over tot de orde van de dag.
Om te presteren moeten mensen energie vrijmaken, en energie is vastgelegd in de wet die iedereen kent E=MC2.
Voor HRM geldt:
Is een van de factoren laag bij een mens, dan maakt deze mens minder energie vrij!
Dit is enorm belangrijk voor managers. Betrokken personeel is geen “extraatje” dat gewoon leuk is om te hebben, het is essentieel. Werkplekken met een hogere betrokkenheid vertonen:
• Lager ziekteverzuim
• Minder veiligheidsincidenten
• Minder kwaliteitsdefecten
• Minder personeelsverloop
• Hogere productiviteit
• Hogere winstgevendheid
• Hogere omzet
• Hogere klantwaardering
Een belangrijke invalshoek bij het begrijpen van motivatie op de werkplek is het focussen op functiekenmerken. De manier waarop we banen, functies ontworpen heeft een enorme impact op de mensen die erin werken.
Helaas zijn veel banen, functie, niet zozeer ontworpen als wel in elkaar gesmeten. Ze zijn vaak onduidelijk, zonder een echte definitie van succes. Medewerkers moeten zich maar aanpassen, want het functieprofiel is heilig.
Mensen hebben geen hekel aan werk. Ze haten slecht ontworpen werk, ze raken gedemotiveerd als ze werk moeten doen waar ze het nut niet van zien, wat niet past bij hun competenties, hun persoonlijkheid, hun drijfveren.
Maar een takenpakket dat zo ontworpen is dat het past bij de medewerker, zullen de motivatie, de tevredenheid en de prestaties radicaal verhogen.
De tijd dat investeringen in werknemers als optioneel werden beschouwd, is voorbij, het is tijd voor echt HRM, het is tijd om wat de medewerker kan centraal te stellen en niet wat de medewerker moet.
Met de Motivatie Potentieel Score, eventueel in combinatie met de P4Score, kan van iedere medewerker de optimale inzetbaarheid worden bepaald.
De ervaring laat zien dat met de MPS in combinatie met de P4score de personeelkosten met 30% kunnen dalen!
Een kleine investering met een hoog rendement!