Daar moet U het mee doen!
Wat was je blij! Nadat eindelijk je brief en CV door de brieven selectie was gekomen, werd je voor een gesprek uitgenodigd! In je paasbeste pakje was je afgereisd naar de selecteurs die je je CV nog eens liet vertellen en je vroeg wanneer je je lekker had gevoeld en wanneer wat minder. Braaf gaf je de antwoorden waarvan je dacht dat ze juist waren en er volgde een tweede gesprek, nu met meer mensen, je toekomstige chef en enkele toekomstige collega’s. Ja, die koffie viel wel tegen, maar de mensen waren best aardig en braaf gaf je de gewenste antwoorden. Twee weken later, telefoon, of je op het arbeidsvoorwaarden gesprek wilde komen, nou, dat wilde je wel.
De arbeidsvoorwaarden werden gedicteerd en op het einde kwam het salaris ter sprake. Dit is de tabel, jouw functie valt in die groep en met je ervaring val je in deze trede “En daar doen we een welkoms-periodiek bij” zei de personeelfunctionaris met een alleraardigst gezicht. “Dit is het salaris en dat is wat je moet doen” en de functiebeschrijving werd je overhandigd. Of ja maandag zou kunnen beginnen “dan ligt de arbeidsovereenkomst klaar”.
De maandag erop vol ambitie en motivatie naar je eerste werkdag bij je nieuwe baas. Kennismaken met je nieuwe collega’s, die je meteen je plaats aanwijzen en je zeggen wat je moet doen. De arbeidsovereenkomst? “Oh ja, druk, druk, druk, maar die komt er aan.”
Onwennig zit je op je werkplek, schudt wat handjes en je gaat aan de slag.
“Wat ben je aan het doen” “Nou zo deed ik dat bij mijn vorige baan.” “Nou bij ons doen we dat zo, kijk, ik zal het voordoen!”
“Wat ben je aan het doen?” “Nou, ik deed dat altijd bij mijn vorige baan.” “Nee, dat hoort niet bij jouw taken, dat doet je collega met die rode trui altijd!”
Je ambitie wordt getemperd, maar zo denk je, “Het komt wel.”
Na drie dagen is de meeste motivatie weg, je doet wat je mag doen en telt de uren af tot de pauzes. Na een paar weken komt je leidinggever langs en vraagt of je even mee wilt komen. “Ik weet dat je het bij je vorige baan anders deed, maar je moet je wel aanpassen aan onze processen. Sommige collega’s zijn niet zo blij met jou en je doet allemaal dingen die niet bij je functie horen. Je hebt een functiebeschrijving en daar moet je binnen blijven!”
Na een paar maanden moet, volgens de HR-cyclus, een functioneringsgesprek worden gehouden (of is het een beoordeling?) en daar krijg je te horen dat het allemaal wel wat beter kan. Je doet wel dingen die niet bij je functie horen, maar schiet te kort op andere taken. Je moet daar eens beter op letten. “En nog een prettige dag verder”. “Maar er zijn taken die ik liever doe en beter kan? Kan mijn functie dan niet een beetje worden aangepast?” “Nee, dit is je functiebeschrijving en daar moet je het mee doen”.
Na een maand of vijf pak je de computer en schrijf je een brief aan een andere organisatie.
Wat ben je blij, na lange tijd wordt je uitgenodigd voor een gesprek…